De Bibliotheek is een belangrijke en laagdrempelige ontmoetingsplek waar iedereen zich thuis kan voelen. Volwassenen en kinderen lezen, spelen, leren, ontmoeten en werken hier. De Bibliotheek is van en voor iedereen en positioneert zich daarmee midden in de samenleving.          

Om onze maatschappelijke diensten en activiteiten uit te voeren zoeken wij enthousiaste vrijwilligers.
Zo werken wij aan kansen voor iedereen, met iedereen.

Wil jij ook vrijwilliger worden? Welke bijdrage zou jij willen leveren? Op deze pagina zie je welke vrijwilligers we zoeken. Maar ook als je zelf een idee hebt, denken we graag met je mee. We zijn heel blij met jouw inzet!  

Taalvrijwilliger Taalhuis 

Het Taalhuis is een fysieke plek in de Bibliotheek of in een andere locatie waar mensen die moeite hebben met de Nederlandse taal, rekenen of computer basisvaardigheden, zich kunnen melden.
De taalvrijwilliger helpt in het Taalhuis taalvragers individueel of in groepjes onder begeleiding van een Taalhuisdocent.
De taalvrijwilligers worden ondersteund door de Taalhuisdocent en lokale coördinator Taalhuis.

Vrijwilliger De Bibliotheek aan Huis

Voor mensen die om welke reden ook niet naar de Bibliotheek kunnen komen is er de Bibliotheek aan Huis. Als vrijwilliger van de Bibliotheek aan Huis bezorg je de bibliotheekmaterialen bij de mensen thuis. 

Vrijwilliger voor cursus statushouders

Vrijwilliger voor cursus statushouders

Tijdens deze cursus van 15 wekelijkse bijeenkomsten, ga je ervoor zorgen dat de statushouders zelfstandiger worden met de computer en/of ga je hen helpen met de Nederlandse taal.

Vrijwilliger Klik & Tik

Met de online cursus Klik & Tik leren deelnemers de basisvaardigheden van computergebruik, internet en digitale toepassingen waaronder Sociale Media.
Sommige deelnemers aan de cursus hebben nog nooit met een computer gewerkt, anderen voelen zich niet zeker genoeg om zonder begeleiding het internet op te gaan.
Wij zoeken vrijwilligers die het fijn vinden om anderen te helpen met de computer.

Gastvrouw/gastheer bij activiteiten

Als gastvrouw/gastheer activiteiten begeleid je, indien nodig kan dat ook met z’n tweeën, de activiteiten die de Bibliotheek, veelal, buiten openingstijden organiseert: lezingen, workshops en cursussen. 

Gastvrouw/gastheer in de bibliotheekvestigingen

Als gastheer/gastvrouw verwelkom je bezoekers, help je ze bij algemene vragen en zorg je voor een mooie presentatie van de collectie én van de bibliotheek.
Als vrijwilliger ben je ten minste twee dagdelen per week aanwezig.
Afhankelijk van de grootte van de vestiging werk je samen met een andere gastvrouw/gastheer.

De VoorleesExpress Aalten zoekt vrijwilligers!

De VoorleesExpress Aalten zoekt vrijwilligers!

De Bibliotheek Achterhoekse Poort vindt leesplezier heel belangrijk. Samen met de VoorleesExpress willen we ervoor zorgen dat kinderen met een taalachterstand extra aandacht krijgen. Een half jaar lang komt er een vrijwilliger bij een gezin thuis om voor te lezen en taalspelletjes te doen. Zo streven we er samen met de ouders naar om taal en leesplezier een vaste plek in het gezin te geven. 

Voorleesvrijwilliger

De Bibliotheek Achterhoekse Poort zoekt enthousiaste vrijwilligers die op woensdagmiddag, of in overleg een andere middag, in een van de bibliotheekvestigingen willen voorlezen aan kinderen.
Als voorleesvrijwilliger zie je het belang van voorlezen in en wil je dat samen met ons uitdragen. Laat kinderen genieten van de mooiste verhalen en meld je aan als voorleesvrijwilliger.