Vrijwilliger VoorleesExpress

De Bibliotheek Achterhoekse Poort vindt leesplezier heel belangrijk. Samen met de VoorleesExpress willen we ervoor zorgen dat kinderen met een taalachterstand extra aandacht krijgen. Twintig weken lang komt er een vrijwilliger bij een gezin thuis om voor te lezen en taalspelletjes te doen. Zo streven we er samen met de ouders naar om taal en leesplezier een vaste plek in het gezin te geven. 

VoorleesExpress Aalten-Dinxperlo zoekt vrijwilligers!

De Bibliotheek zoekt samen met Figulus Welzijn vrijwilligers voor de regio Aalten-Dinxperlo, die het leuk vinden om bij een gezin thuis voor te lezen aan kinderen en spelenderwijs met taal bezig te zijn. Als voorlezer van de VoorleesExpress wil je jouw enthousiasme over lezen graag overdragen. Je gaat twintig weken lang, bij een gezin thuis voorlezen aan kinderen van 2 t/m 8 jaar. Je doet dit één keer per week op een vaste middag of avond. Door interactief voor te lezen stimuleer je de taalontwikkeling, versterk je het gevoel voor taal en vergroot je de woordenschat van deze kinderen. Uiteraard staat de gezondheid van iedereen voorop dus zolang de coronamaatregelen gelden, volgen we de richtlijnen van het RIVM en passen we waar nodig de vorm van de VoorleesExpress hierop aan.

De ouders hebben zich vrijwillig aangemeld, maar hebben zelf moeite om hun kinderen te stimuleren in de taalontwikkeling. Je gaat het kind/de kinderen voorlezen, maar ook breder kijken op welke manier kinderen thuis meer gestimuleerd kunnen worden in taal. Daarbij ben je een coach voor de ouders, en streef je ernaar dat zij uiteindelijk het stokje van je over kunnen nemen. Je zoekt samen naar de mogelijkheden en kansen in dit specifieke gezin.

Tijdsinvestering: Gedurende 20 weken spendeer je ongeveer 1 uur per week bij het gezin. Daarnaast ben je wat tijd kwijt aan voorbereiding, training en contactmomenten met de projectleider en andere voorlezers.

 

Wat bieden we?
Als vrijwilliger krijg je vooraf een korte training aangeboden van één dagdeel. Tijdens deze training
ontvang je informatie over de werkwijze van de VoorleesExpress, het interactief voorlezen en de omgang met culturele verschillen. (dit laatste onderdeel wordt verzorgd door Figulus Welzijn)

Je staat er als vrijwilliger niet alleen voor. Zo krijg je toegang tot een persoonlijke omgeving in mijn.voorleesexpress.nl. Hierin staat een vast stappenplan dat ondersteuning geeft bij het voorbereiden van de voorleessessies. Verder zijn er tijdens de voorleesperiode contactmomenten met zowel de projectleider als andere voorlezers.

We vragen de vrijwilligers om een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) te overleggen. Hier zijn geen kosten aan verbonden en de Bibliotheek Achterhoekse Poort zorgt voor de aanvraag. Ook teken je een vrijwilligersovereenkomst bij de Bibliotheek en krijg je een gratis lidmaatschap aangeboden.

 

Aanmelden

Lijkt het je leuk om als vrijwilliger voor de VoorleesExpress aan de slag te gaan? Of wil je graag nog iets meer informatie? Neem dan contact op met vrijwilligerscoördinator Mirjam Langelaar via 088-0062929.

Direct aanmelden kan ook via onderstaande knop.