• Dystopie

  Met het begrip dystopie bedoelen we een samenleving die alleen maar vervelende en nare kenmerken als onderdrukking, geweld en uitbuiting kent. Het is het tegenovergestelde van de utopie, van de eeuwig onbereikbare perfecte samenleving.

  Dystopi’s boeien lezers van alle leeftijden al eeuwenlang. Een aantal dystopische romans behoort tot de ware klassieken uit de wereldliteratuur. En nog steeds verschijnen er nieuwe dystopische boeken. De aandacht voor dystopische boeken lijkt alleen maar toe te nemen.

  Hieronder vind je een lijst met titels van dystopische boeken en een beschrijving van de inhoud. Je kunt ze reserveren en lenen bij de bieb, nu de Afhaalbieb.

 • Jonge Jury leestips

  De Jonge Jury daagt je uit om jeugdboeken te lezen! Bekijk op de website welke schrijver de Prijs van de Jonge Jury heeft gewonnen en doe inspiratie op.

 • De mediatheek in de bibliotheek

  De mediatheek van het voortgezet onderwijs is geïntegreerd in de openbare bibliotheek Terborg / Silvolde.
  De bibliotheek zit dicht bij school aan de Herman van Velzenstraat 1, 7061 DD Terborg-Silvolde.
  Van maandag tot en met vrijdag open vanaf 10.00 uur.

Ben je een leerling? Zoek je een boek voor Nederlands? Ga dan nu naar je eigen plek bij Jeugdbibliotheek.nl bij 12-15 jaar.
Of ga naar de afdeling voor 15-18 jaar.

Krantenbank

De online krantenbank is speciaal ontworpen voor scholen en toegankelijk met eigen login. Daarmee krijg je toegang tot de database van landelijke dagbladen uit Nederland.

Jonge Jury

De Jonge Jury geeft leestips om jongeren wegwijs te maken in het enorme aanbod van boeken. 
De leestips voor 2020 zijn bekend.

In een boek kan het wel

De Boekenweek voor Jongeren stond dit jaar in het teken van ‘in een boek kan het wel’. In een boek kun je in iedere wereld stappen, wanneer je maar wil. Onderweg, op school of thuis op de bank. 

Laat je inspireren door de genomineerde boeken voor het Beste Boek voor Jongeren 2020.

Passend Lezen

Moeite met lezen voor je lijst? Ga dan luisteren! Meer dan 75.000 gesproken boeken. Gratis voor iedereen tot 18 jaar met een lees-beperking, o.a. slechtziend, dyslexie of adhd.

Literatour

Scholieren tussen de 15 en 18 jaar hebben in september hun eigen Boekenweek. In die Boekenweek gaan aansprekende topauteurs op Literatour langs scholen.

Read2Me

Read2Me! is dé voorleeswedstrijd voor brugklassers. Met deze wedstrijd wil Stichting Lezen het lezen onder jongeren in het voortgezet onderwijs bevorderen.

Lexicon van literaire werken

Naar online lexicon

Het Lexicon van Literaire Werken is een naslagwerk waarin populaire en veelgelezen Nederlandstalige letterkundige werken van 1900 tot heden (proza en poëzie) door deskundigen worden besproken. Van 1988 tot 2015 was het een losbladige kwartaaluitgave van Noordhoff Uitgevers. Het wordt nu uitgegeven door uitgeverij Garant onder redactie van Ton Anbeek, Jaap Goedegebuure, Bart Vervaeck, Lucy Arts .