In gesprek met Yvonne

Van jongs af aan is Yvonne Mulder al creatief. Vanuit haar drukke bestaan in het westen van het land, waar ze 22 jaar in een naaimachine- en stoffenzaak werkte en vervolgens in de thuiszorg, kwam ze naar de Achterhoek voor wat meer rust. Maar ze was ook bang om in een gat te vallen. Die angst was gelukkig ongegrond! Nu kan ze haar creativiteit onder meer kwijt tijdens de knutselactiviteiten bij de Bibliotheek Achterhoekse Poort.

Op haar zesde zat ze al met haar moeder achter de naaimachine en ze is altijd creatief bezig gebleven met onder andere zelf kleding naaien, bloemschikken, macramé en quilten. Daarnaast organiseert ze nu als vrijwilliger bij de Bibliotheek Achterhoekse Poort knutseluurtjes voor kinderen tijdens de schoolvakanties. Hiervoor bedenkt ze eenvoudige knutselactiviteiten aan de hand van een bepaald thema. Dit thema ligt in de lijn van het boek dat tijdens de knutseluurtjes wordt voorgelezen. ‘Iedereen heeft creativiteit in z’n lijf zitten. Soms zijn mensen wat onzeker maar als je ze er dan een beetje toe aanzet, komen er hele mooie creaties uit. Dat vind ik altijd zo leuk om te zien’, aldus Yvonne.

Het knutselen met de kinderen gaat eigenlijk altijd heel spontaan. ‘Ik vind het wel verbazend hoe ze dan toch zo geconcentreerd bezig zijn. Hier en daar moet er beetje geholpen worden of geef ik wat tips maar voor de rest gaat het eigenlijk vanzelf!’ Ze neemt altijd wel een voorbeeld mee maar er is veel ruimte voor eigen creativiteit met de vele materialen die op tafel staan. Zo hebben de kinderen tijdens het knutseluurtje in de voorjaarsvakantie naar aanleiding van het boek Klein Mannetje heeft geen huis allemaal huizen van dozen gemaakt. Yvonne had als voorbeeld een kleine eengezinswoning gemaakt maar op een gegeven moment ontstonden er gewoon hele paleizen! Dan kwam er weer een garage bij, een verdieping erop, een schoorsteen erbij, een zwembad ernaast... ‘Uiteindelijk stond er gewoon een villawijk! Dat vond ik wel erg leuk!’, vertelt Yvonne.

Het knutselen met de kinderen is leuk maar Yvonne heeft al plezier bij de voorbereiding: het bedenken wat ze kunnen maken bij het uitgekozen boek / thema en het uitzoeken van materialen. Zo heeft ze in de meivakantie samen met de kinderen een mooie bloem gemaakt. Yvonne had van tevoren alle bloemblaadjes in vele kleuren op maat geknipt zodat het voor alle kinderen makkelijk is om mee te doen.

Tijdens de knutselactiviteiten is er ook altijd aandacht voor boeken en lezen maar op deze manier kunnen kinderen ook zien dat er meer te beleven valt in de bibliotheek! Zo biedt de Bibliotheek tijdens de schoolvakantie diverse gratis activiteiten aan onder de naam Bieb Actief. Van voorleesuurtjes tot creatieve uitspattingen tot het maken van een stoer lego bouwwerk.

Ook vrijwilliger worden?

Lijkt het je leuk om te helpen tijdens een van de activiteiten van Bieb Actief in de schoolvakantie(s) en een brede glimlach te toveren op alle kindergezichten? Neem dan contact op met vrijwilligerscoördinator Mirjam Langelaar via m.langelaar@achterhoeksepoort.nl of 06-21960719.