Boekentip van Ria: De dag waarop de draak verdween

De dag waarop de draak verdween, geschreven en getekend door Annemarie van Haeringen, vertelt het verhaal van Meneer Lóng. Meneer Lóng werd geboren in het jaar van de draak. Hij wist alles van draken… Toen hij ouder werd bouwde hij zelfs een huis in de vorm van een draak. Een draak die overvloog wist het zeker: daar woonde een vriend! Hij besloot om op bezoek te gaan…

Wat is een van de eerste dingen die je als kind leert? Juist, tekenen doe je met potlood. Nou… dat hoeft dus niet! Annemarie van Haeringen bewijst in dit boek dat tekenen met pen niet hoeft op te houden bij droedelen tijdens een telefoongesprek of luisterles. Met ontelbaar veel kringeltjes en streepjes creëert ze draken, oneindige grasvelden en donkere nachten.

Annemarie van Haeringen heeft al heel wat illustratieprijzen op haar naam staan en heeft haar kunsten dus al wel ‘bewezen’. Toch is het haar gelukt in dit boek weer iets volledig nieuws te doen: ze heeft haar illustraties in dit prentenboek volledig met blauwe BIC-pen gemaakt! Hoewel dat in eerste instantie misschien klinkt als een grappige reclamestunt, verdwijnt dat idee direct als je dit boek inkijkt – dit is echt fantastisch!

Hoewel dit prentenboek al geschikt is voor kleuters, is dit een boek waar ook oudere kinderen met open mond naar zullen kijken. Daarnaast is het verhaal helemaal niet zo kinderachtig; het is gebaseerd op een oud Zen-verhaal en prima geschikt om over te filosoferen. Ook de symboliek in de tekeningen is heel mooi. Meneer Lóngs leven draait in alles om draken. Dat wordt bijvoorbeeld prachtig uitgebeeld door de schaduw van meneer Lóng: een draak! Ook de draak zelf staat (in China) symbool voor iets: geluk. Hoe meer draken, hoe beter, denkt meneer Lóng dan ook. Draken brengen immers geluk. Maar als er een echte draak op bezoek komt bij meneer Lóng, verloopt het verhaal toch anders dan je zou denken! Het eindigt met een vraag waar je nog lang over na kunt denken.

Het is ook een prachtig prentenboek voor kinderen uit de bovenbouw om de creativiteit mee te prikkelen.

In het boek vouwt meneer Lóng draken – hij doet duidelijk aan origami. Het bekendste Japanse (origami) symbool staat er ook in: de kraanvogel. Hartstikke leuk natuurlijk om kinderen dit ook te laten doen!

Via deze link kun je het verhaal beluisteren.