Boekentip van Maril: Clara

Dit keer tipt Maril 'Clara' van Pieter Feller en Tiny Fisscher. 'Clara' is het eerste boek over de hoofdpersoon Clara en wordt opgevolgd door en 'Clara het krantenmeisje' en 'Clara zet door'.

"Het duurde een tijdje voordat ik deze boeken ging lezen. Ik zag ze al een tijdje staan, de omslag viel me op maar trok me niet echt. Uiteindelijk won mijn nieuwsgierigheid, altijd benieuwd naar titels die ik kan aanprijzen bij de kinderen op school. Ik begon te lezen en na een paar pagina’s was ik verkocht. Ik wil elk meisje en elke jongen kennis laten maken met Clara."

Amsterdam, 1911. Clara is een keer zo stom geweest om in de klas te vertellen wat ze later wil worden. ‘Ontdekkingsreiziger,’ flapte ze eruit. Bijna de hele klas begon te lachen: alsof je dat zomaar kunt worden, als meisje nog wel! Maar Clara is vastberaden en gaat op zoek naar de beroemde wereldreiziger die in haar stad schijnt te wonen. Maar dan gebeurt er iets verschrikkelijks en komt haar toekomst er heel anders uit te zien… 

Clara groeit op in een fijn gezin samen met nog een zusje en broertje. Het is 1911 als het verhaal begint. Clara gaat naar school, ook op zaterdag, helpt haar moeder thuis en soms haar vader die timmerman is en een eigen werkplaats heeft. Haar beste vriend is Koos die bij haar in de klas zit. Clara is een slim, gedreven meisje met idealen. Maar van meisjes in die tijd wordt verwacht dat ze gaan trouwen, kinderen krijgen en het huishouden doen. Clara droomt ervan om ontdekkingsreiziger te worden en laat zien dat meisjes, vrouwen, heel wat meer kunnen dan wordt gedacht. Clara heeft een progressieve meester die bewondert dat Clara dromen durft te hebben.

In het boek wordt goed uitgelegd hoe het er aan toe gaat in 1911, de armoede, ziek zijn, straatschoffies, vroeg van school af gaan en de huiselijke omstandigheden.

Clara weet wat ze wil en laat niet over zich heen lopen. Ook weet ze andere mensen in haar omgeving te inspireren en laat ze zien dat het werkt als je initiatief neemt en ergens voor gaat. Door haar veranderen er dingen. Zo wordt Clara in het eerste deel “meisje van de bel” op school. Tot nu toe was dit alleen voor jongens weggelegd. Ze helpt haar vader met het maken van een kozijn en schroomt niet om de redactie van de krant binnen te stappen om te solliciteren naar een baantje als krantenjongen. Clara wordt het eerste krantenmeisje van Amsterdam. In het laatste deel schrijft ze soms ook stukjes voor de krant die geplaatst worden en waar ze dan bijvoorbeeld 30 cent voor krijgt. Clara is dan 12 jaar.

Verdrietig is dat haar vader ziek wordt en komt te overlijden. Het gezin moet verhuizen en de eindjes aan elkaar knopen. Clara besluit van school te gaan en door haar baantje kan ze moeder helpen. In het derde deel gaat Clara twee avonden naar school om zo toch door te kunnen naar het hoger onderwijs.

Aletta Jacobs ging als vrouw naar de universiteit en Alexine Tinne reisde als eerste westerse vrouw door de Sahara en Centraal-Afrika. Clara is geobsedeerd door de laatste en dat is haar
voorbeeld.

Dit is absoluut een stuk geschiedenis dat de moeite waard is om over te lezen. Er is zo ongelooflijk veel veranderd in slechts 100 jaar! Het is mooi dat kinderen na het lezen van dit boek zullen beseffen, dat het helemaal niet vanzelfsprekend is dat meisjes en jongens in Nederland gelijkwaardig worden behandeld of dat vrouwen dezelfde beroepen als mannen uitoefenen.

Als je goed kijkt is de cover prachtig en vertelt veel. Een meisje dat op een brug aan een paard trekt, gespiegeld met kamelen die verwijzen naar de droom van Clara om ontdekkingsreizigster te worden. Een sterk beeld en mooi vormgegeven. Je ziet dit ook bij het tweede en derde deel. Natascha Blum-Stenvert gebruikte stemmige steunkleuren die passen bij het klassieke karakter van het boek.

Historisch kinderboek voor kinderen vanaf 9 jaar. De verhalen lezen prettig. Fijne bladspiegel en een wat groter lettertype.

Voorleesfragment op YouTube.

Boekpromotie in 1 minuut op YouTube en www.pieterfeller.nl

Pieter Feller heeft het boek samen geschreven met Tiny Fisscher. Op haar website vind je meer info.

Je kunt ook schrijfster Tiny Fisscher uitnodigen in de klas om te laten vertellen over het leven van ruim honderd jaar geleden. Speciaal voor dit boek ontwierp zij een lezing/workshop om met de klas in gesprek te gaan over het leven van Clara.