Kruispunt

Irene Sohilait tipt het boek 'Kruispunt' van Jonathan Franzen.

Op de vernieuwde website hoort natuurlijk ook een nieuwe biebtip. Op zoek naar een mooi boek voor de biebtip, stuitte ik op Kruispunt van Jonathan Franzen. Deze nieuwe roman wordt door verschillende critici beschouwd als zijn beste sinds De correcties. Kruispunt is aangekondigd als een trilogie die zich uitstrekt over een periode van vijftig jaar, maar vormt een afgerond geheel. Het eerste deel, Advent, dat tweederde van het boek beslaat, speelt zich af gedurende de middag en avond van 23 december 1971. Zoals alle romans van Jonathan Franzen, heeft ook Kruispunt de complexe verhoudingen binnen een familie als onderwerp.  

Het gezin Hildebrandt woont in New Prospect, een buitenwijk van Chicago, waar vader Russ hulppredikant is van de First Reformed Church. Via telkens van perspectief wisselende hoofdstukken volgen we zijn doen en denken op de voet, alsook dat van zijn vrouw Marion en hun kinderen Clem, Becky en Perry. De jongste zoon Judson vervult een bijrol. Vader Russ wil zich bevrijden uit zijn liefdeloze huwelijk – zonder te weten dat zijn labiele vrouw Marion met dezelfde gedachte speelt. Hun oudste zoon Clem komt voor de feestdagen naar huis met een beslissing die zijn vader zal verbijsteren. Clems zusje Becky, vanouds de populairste cheerleader op haar school, is onder de bekoring geraakt van de hippiecultuur, en hun puberbroer Perry is het beu om als drugsdealer het geld bijeen te sprokkelen voor zijn eigen verslaving. Iedere Hildebrandt staat op een kruispunt en is op zoek naar een beter leven en ziet zich daarin door de anderen gedwarsboomd. 

Vanaf de eerste bladzijde van de roman, gooit Franzen de lezer in het diepe. Via een reeks gebeurtenissen, afgewisseld met uitstapjes terug in de tijd, komen de verlangens en frustraties van de personages boven tafel. Al met al een prachtig “decemberboek” voor de lange winteravonden.