Het werkstuk of hoe ik verdween in de jungle.

Maril van Steenbergen tipt het boek 'Het werkstuk of hoe ik verdween in de jungle' van Simon van der Geest.

Het verhaal gaat over Eva die een werkstuk moet maken van haar juf over een onderwerp waar ze meer van wil weten. Eva kiest wel een heel bijzonder onderwerp en reist zelfs naar Suriname.

Eva is ‘half’. Haar moeder is wit, haar vader is zwart. Meer weet Eva ook niet over hem en haar moeder wil niets over hem vertellen. Als ze op school een werkstuk moet maken over een biologie-onderwerp waar ze meer over wil weten, kiest ze dan ook ‘biologische vaders’. En hoe meer Eva zich in haar werkstuk vastbijt, hoe zekerder ze weet dat ze haar vader wil ontmoeten.

“Ik heb er de hele week over nagedacht, maar ik heb niet echt één lievelingsdier, in onze tuin groeit alleen gras en ik heb geen vader met een biologische kwekerij. Ik heb niet eens een vader. Ik heb alleen een moeder. En toen wist ik het opeens. Het is een onderwerp waar ik meer over wil weten. Ik weet er nog niks van. Ik doe mijn werkstuk over Biologische Vaders.”

Als ze ontdekt dat hij waarschijnlijk in Suriname woont en merkt dat haar moeder haar nog steeds niet wil helpen, schakelt Eva stiekem een televisieprogramma in, dat mensen opspoort. Dat is het begin van een duizelingwekkende zoektocht. Hoe ver gaat ze om haar vader te vinden?

Als je het nawoord leest weet je dat Simon van der Geest dit boek niet zo maar geschreven heeft. Zijn zusje heeft namelijk óók naar haar biologische familie in Suriname gezocht, net als Eva. Het verhaal is in de ik vorm geschreven maar niet moeilijk om te lezen. Het boek bestaat uit 2 delen, het werkstuk en de expeditie in Suriname. Het verhaal is erg realistisch. Het geeft een kijkje in het leven van beroemdheden en televisie. Eva’s moeder is een bekende zangeres. Het televisieprogramma wat Eva inschakelt doet je denken aan “Spoorloos”. Op een gegeven moment heeft Eva er genoeg van dat ze gevolgd wordt door het tv programma en gaat er van door!                                                                             

Het is een fantastisch , spannend verhaal waarin veel thema’s zijn verwerkt, vriendschap, familie, afkomst ,identiteit en huidskleur. Een verhaal voor kinderen van 10 jaar en ouder dat je ook kunt vinden in de luisterbieb en Storytel.

Het boek is genomineerd voor de Jenny Smelik-IBBY Prijs 2020. De prijs heeft tot doel boeken onder de aandacht te brengen waarin culturele diversiteit een vanzelfsprekende rol speelt en waarin het beeld van de verschillende culturen opbouwend in plaats van problematiserend is.