Het litteken van Vossensteyn

Babs Vroegindewey tipt het boek 'Het litteken van Vossensteyn' van Maria Boonzaaijer.

Maria Boonzaaijer is de auteur van de bestseller Joodse Buren.

Het litteken van Vossensteyn is haar vijfde roman en speelt zich beurtelings af in Twente en in Amsterdam tijdens de Duitse bezetting.

Constance Croon, de hoofdrolspeelster in dit verhaal is schrijfster van beroep en keert terug naar het familiehuis in Twente, omdat haar oma op sterven ligt. Eenmaal daar komen de negatieve jeugdherinneringen weer boven, waardoor ze jaren geleden met haar familie heeft gebroken.

“Een familiehuis. In jouw mond krijgt dat woord zowaar een positieve klank, dacht ze, voor een moment overstelpt door treurigheid. Familiehuis klinkt als iets goeds, iets gezelligs, iets waar je altijd naar uitziet, en in de winter naar verlangt. Maar hier heerste vroeger meer kwaad dan goed, meer leugen dan waarheid, meer ergernis dan genegenheid, en uiteindelijk meer haat dan liefde.”

De oma van Constance, verzoekt haar om van haar oorlogsdagboek een roman te maken. Ze heeft alle boeken die Constance geschreven heeft gelezen en oma vindt dat niemand anders dit beter kan dan zij. In nachtelijke gesprekken met oma, blijkt dat oma zich schuldig voelt over de liquidatie van een familielid. Ze lijdt onder de leugens die de hele familie hebben beïnvloed.

Het litteken van Vossensteyn brengt een gruwelijke hoeveelheid familiegeheimen aan het licht. Haatgevoelens jegens elkaar, schaamte en schuld. Op werkelijk sublieme wijze weet Boonzaaijer de beklemmende geheimen van een gehele familie stukje bij beetje te ontrafelen en neemt ze haar lezers aan de hand mee door hun leven en lijden richting een indrukwekkende finale.