Dochters van een nieuwe tijd

Irene Sohilait tipt het boek 'Dochters van een nieuwe tijd' van Carmen Korn.

Vier vrouwen, vier families, één eeuw geschiedenis: Dochters van een nieuwe tijd is het eerste deel van De Nieuwe Tijd, een allesomvattende, meeslepende trilogie.

Hamburg 1919. Vier jonge vrouwen, Henny, Käthe, Lina en Ida, verschillen in karakter en afkomst, maar hopen allemaal op een nieuwe tijd. Ze zijn blij dat de Eerste Wereldoorlog is afgelopen en ze aan hun leven kunnen beginnen. De afgezette Duitse keizer vluchtte naar Nederland en de Weimarrepubliek deed haar intrede, daarmee kwamen er meer vrijheden voor vrouwen. Käthe is de meest rebelse van de vier vrouwen. Ze is overtuigd communist en verliefd op een dichter. Ze wil nog geen kinderen en leert door om later te werken in een vrouwenkliniek. Haar jeugdvriendin Henny, met wie ze samen de opleiding tot verloskundige volgt, is serieuzer. Ook Henny wil niet vroeg aan kinderen beginnen, maar krijgt toch sneller een kind dan ze had gewild. De ouders van hun vriendin Lina, de derde vrouw, zijn allebei omgekomen tijdens de oorlog. Lina woont lang samen met haar jongere broer. Zij wordt lerares. De vierde vrouw, Ida, komt uit een
welgestelde familie. Haar leven raakt per toeval verstrikt met dat van de anderen. Tegen haar zin trouwt ze met een handelspartner van haar vader, maar
stiekem heeft ze een Chinese geliefde.

Voor alle vier de vrouwen geldt dat het leven er anders uit komt te zien dan oorspronkelijk gedacht. Aan de hand van hun persoonlijke geschiedenis zien we de wederopbouw van Duitsland na de Eerste Wereldoorlog, de opkomst en ondergang van de Weimarrepubliek, tot de verschrikkingen van de naziheerschappij. Het verhaal eindigt een paar jaar na de Tweede Wereldoorlog.

Het tweede deel van de trilogie, Tijd om opnieuw te beginnen, vertelt verder over het leven van de vriendinnen en hun kinderen, die op hun beurt hun eigen verhaal hebben. Ondertussen voltrekken zich op de achtergrond de pastelkleurige jaren vijftig en de beweeglijke jaren zestig, met onder andere de maanlanding, de bouw van de Berlijnse Muur en de muziek van The Beatles.

In het net verschenen derde deel De tijden veranderen, spelen hun verhalen zich deze keer af in het licht van de jaren zeventig en tachtig: een verdeeld Duitsland, de oorlog in Vietnam, de terreur van de RAF en uiteindelijk de val van de Berlijnse Muur. Met dit laatste deel van de trilogie, dat eindigt bij de eeuwwisseling, nemen we afscheid van de vier vrouwen die we sinds 1919 vergezellen.