De brief voor de koning

Ria te Kolste tipt het boek 'De brief voor de koning' van Tonke Dragt.

Deze keer gekozen voor een “oud” boek uit 1962. Een klassieker dus! Bekroond met de Prijs voor het Beste Kinderboek (1963) en met de Griffel der Griffels (1955-2004). In 1976 werd aan Tonke Dragt de Staatsprijs voor Jeugdliteratuur toegekend.

De brief voor de koning  is het eerste Nederlandstalige boek dat is verfilmd door Netflix. Het is ook hét jeugdboek van 2021. Op 23 april (onder voorbehoud) geven we met elkaar dit boek aan meer dan 200.000 kinderen (voor € 3,50, actie Geefeenboekcadeau) en hopen daarmee dat menig lezershart wordt geraakt. De campagne Geef een boek cadeau heeft als missie om alle kinderen in Nederland en Vlaanderen te laten opgroeien tussen de mooiste boeken.

Het verhaal:

De schildknaap Tiuri zaltot ridder worden geslagen door koning Dagonaut. In de nacht van zijn ridderproef wordt hij opgeschrikt door een noodkreet. Tegen de voorschriften in verlaat Tiuri de kleine kapel waar hij met vier andere schildknapen de nacht doorbrengt. Een onbekende vraagt hem met klem een belangrijke brief ‘die bestemd is voor de koning van Unauwen' – naar de Zwarte Ridder met het Witte Schild te brengen, omdat de gewonde man daar zelf niet meer toe in staat is. In het woud treft Tiuri de ridder aan, maar die is stervende, door toedoen van de Rode Ruiters en hun leider de Zwarte Ridder met het Rode Schild. Nu zit er voor Tiuri niets anders op dan zelf de brief aan de koning van Unauwen te brengen. Een brief die het lot van het hele koninkrijk zal bepalen. Hij neemt van de Ridder de ring aan die hij aan de kluizenaar Menaures moet laten zien als hij bij de bron van de Blauwe Rivier is gekomen.

Tiuri ondervindt al gauw dat zijn tocht niet zonder gevaren is. Hij wordt achtervolgd door de Rode Ruiters, beroofd door een bende rovers en ook een groepje Grauwe Ridders schijn hem niet welgezind te zijn. Wanneer Tiuri onderdak vraagt bij kasteel Mistrinaut, komt het tot een treffen met de Grauwe Ridders. Door een misverstand zien zij Tiuri aan voor de moordenaar van de Zwarte Ridder met het Witte Schild en willen zijn dood wreken. Vergezeld door de Grauwe Ridders gaat Tiuri weer op weg en zo verneemt hij meer over de Ridder met het Witte Schikld, die Edwinem blijkt te heten, en over de vete tussen het land Eviellan in het zuiden en het Rijk van Unauwen in het Westen. Tiuri moet echter verder langs de Blauwe Rivier en daarna de bergen over.

Het verhaal bestaat uit acht delen en een inleiding. Deel 1 is “de opdracht”. Deel twee beschrijft het begin van Tiuri’s tocht door het woud. Het derde deel speelt zich vooral af in kasteel Mistrinaut en in het vierde deel vervolgt Tiuri zijn weg langs de Blauwe Rivier in het gezelschap van de Grauwe Ridders. In deel vijf krijgt Tiuri gezelschap van Piak die hem door de bergen gidst. In deel zes vallen Tiuri en Piak in handen van de burgemeester van Dangria, en na hun ontsnapping komen ze in deel zeven bij koning Unauwen aan, waar Tiuri zijn boodschap overbrengt. Het achtste deel beschrijft de terugtocht naar Dagonaut, het afscheid van Piak en het weerzien met Tiuri’s ouders.

Alles speelt zich af in een denkbeeldig koninkrijk in een gefantaseerde middeleeuwse wereld. Het wordt verteld in chronologische volgorde, in de verleden tijd. Aan de hand van de verhalen die Tiuri hoort van anderen krijgt de lezer het hele verhaal te horen van het complot dat gesmeed wordt tegen koning Unauwen.

Het is een verhaal vol spanning en avontuur dat handelt over de eeuwenoude strijd tussen goed en kwaad. De schrijfster gebruikt het motief van de tweelingen om het onderscheid tussen goed en kwaad te verduidelijken. Respect voor de ander is een kernwaarde, zelfs als dat de vijand is. Eer is voor de ridders de hoogste deugd en verraad is de grootste zonde. De tocht naar het onbekende staat symbool voor de groei naar volwassenheid. Tiuri overtreedt de regels door de kapel te verlaten, en zet met deze zelfstandige beslissing zijn eerste stap op weg naar een eigen plaats in de wereld.

Tonke Dragt heeft het complete koninkrijk getekend aan de binnenzijde van het kaft, zodat je als lezer de reis van Tiuri kunt navolgen op de plattegrond. De zwart-wittekeningen krijgen een geheimzinnige uitstraling doordat ze met houtskool of krijt getekend zijn op papier met grove structuur. Achterin het boek zit een persoonlijke brief van Tonke aan haar lezers, waarin ze vertelt hoe dit boek tot stand gekomen is.

Zeker de moeite waard om te lezen voor iedereen vanaf een jaar of 10. Ook goed te gebruiken om klassikaal te lezen in groep 6,7 ,8 en onderbouw VMBO. Bij het boek is ook een lesbrief te downloaden via de site www.geefeenboekcadeau.nl Het is natuurlijk ook te leen bij de Bibliotheek.