Twitch en de vlucht van de ijsvogel

Maril van Steenbergen tipt het boek 'Twitch en de vlucht van de ijsvogel' van M.G. Leonard, een avonturenboek over vriendschap, de schoonheid van vogels en alle dingen die je terugkrijgt als je een band met de natuur hebt.

Ik was aangenaam verrast toen ik dit boek aan het lezen was. De boekomslag trok me aan. Het zag er spannend uit met veel groen. Het boek past dan ook goed binnen het thema van de Kinderboekenweek 2022: Gi-ga-groen! Op de rug van het bibliotheekexemplaar zie je een pictogram van een kompas. Dat staat garant voor avonturen.

Op de achterflap vind je het volgende:

“Twitch heeft een passie voor vogels kijken. Hij heeft drie kippen als huisdier, vier duiven en zwaluwen die in zijn kamer wonen. Op de eerste dag van de zomervakantie komt hij aan bij zijn geheime schuilplaats en ziet hij overal politie: een veroordeelde overvaller is uit de gevangenis ontsnapt en verstopt zich in het Avesbos. Kan Twitch zijn talent voor vogelspotten gebruiken om jacht te maken op de gevaarlijke gevangene en de ontbrekende buit te vinden?”

De echte naam van Twitch is Corvus. Van de zenuwen knippert hij vaak met zijn ogen wat hem de bijnaam Twitch oplevert. Hij is er blij mee want twitcher is een ander woord voor vogelspotter.

De 12-jarige Twitch houdt zoveel van vogels dat hij het opneemt tegen Jack en zijn vrienden als die een duif willen vermoorden. Vanaf dat moment is Jack zijn vijand. Twitch neemt de duif mee naar huis en verzorgt hem zo goed dat er zelfs een nestje komt. Als het zomervakantie wordt, wil hij de duiven gaan trainen tot postduif. Hij leert de duiven om terug naar huis te vliegen. Zo kan hij ze ook boodschappen meegeven die in een kokertje aan hun pootje zitten. Echter,  overvaller Owen is ontsnapt. De overvaller heeft zich verstopt in het Avesbos. Twitch kent het Avesbos op zijn duimpje. Hij heeft er een geheime hut gebouwd. Niemand heeft de hut nog ontdekt. De hut is dan ook zo goed als onzichtbaar. Maar wie is Billy? Is Billy wel een vogelspotter?

Twitch houdt zich vooral bezig met de natuur, de vogels en de geluiden om zich heen. “Hij deed zijn ogen dicht en overal begonnen in boomtoppen en struiken verstopte vogels te twiettwieten en te koeren, te tjieptjiepen en te roepen. Hij hoorde de karakteristieke triller van een winterkoninkje en daarna een nachtegaal.”

Twitch is helemaal niet bezig met de verstopte buit waarvan gezegd wordt dat de gevangene hem in het bos heeft verstopt. Andere jongens zijn dat echter wel. Zo ziet Twitch dat Jack ook gepest wordt en hij grijpt in. “Jack staarde Twitch met open mond aan. Zijn gezicht was nat van de tranen en er bubbelde een snottebel uit een van zijn neusgaten. Hij keek verward om zich heen, alsof hij zijn ogen niet kon geloven. ‘Waarom help je me de hele tijd?’ fluisterde hij overstuur. ‘Omdat je de hele tijd hulp nodig hebt’, antwoordde Twitch schouderophalend.”

Het boek blijft tot het einde spannend en eindigt met een spectaculair plan om de misdadiger te pakken. Dit boek moest een avontuur worden over vriendschap, de schoonheid van vogels en alle dingen die je terugkrijgt als je een band met de natuur hebt. Dat het boek daarnaast ook nog een spannende detective is, merk je vooral als Twitch steeds meer geheimzinnige mensen rondom het Avesbos ontmoet. Zijn opmerkzaamheid zorgt ervoor dat hij heel goed in de gaten heeft dat er bepaalde dingen niet kloppen. Als lezer krijg je dat ook door!

Daar doorheen speelt een subtieler verhaal over pesten en vriendschap. Twitch heeft geen vrienden en nauwelijks aansluiting bij zijn klasgenoten en dus is hij op zijn hoede als een van de pestkoppen, Jack, ineens ook interesse voor vogels lijkt te hebben. Heeft hij een vriend of wordt hij in de maling genomen? Kan hij Jack vertrouwen? Klopt het dat, zoals iemand hem vertelt, hij veel verstand van vogels heeft maar nauwelijks verstand van mensen? Mensen zijn veel ingewikkelder en doen soms domme dingen.

De liefde voor vogels wordt in dit boek zo oprecht en enthousiast beschreven, dat je als vanzelf ook met andere ogen gaat kijken – en vooral luisteren – naar vogels! Het is een mooie aanleiding om met kinderen over vogelgeluiden te gaan praten. Herkennen zij de verschillende vogels? Vogelspotten is in ieder geval niet saai. In het boek wordt aan het eind een vogelspotclub opgericht.

Een fijn avonturenboek dat heerlijk weg leest. Een verhaal voor jongens en meisjes vanaf 9jaar!