Vacature specialist educatie & projecten

De Bibliotheek Achterhoekse Poort zoekt per februari/maart 2022 een specialist educatie & projecten voor 24 uur per week. In deze functie lever je een actieve bijdrage aan de (digi-)taalontwikkeling van de inwoners van Aalten en Oude IJsselstreek. En daarmee aan inwoners die deel kunnen nemen aan onze maatschappij.

De Bibliotheek Achterhoekse Poort verzorgt met zes vestigingen het bibliotheekwerk in de gemeenten Aalten en Oude IJsselstreek. De organisatie heeft zich ontwikkeld naar een brede maatschappelijk-educatieve bibliotheek. Dit betekent onder andere dat de Bibliotheek Achterhoekse Poort samenwerkt met scholen, welzijnsorganisaties, maatschappelijke en culturele partners en lokale overheden.

Wat doe je als specialist educatie & projecten?

Je draagt eraan bij dat inwoners steeds meer zelfredzaam zijn. Dit doe je door het ontwikkelen en uitvoeren van projecten die aansluiten bij onze gezinsaanpak. Deze projecten zijn gericht op kinderen, ouders en andere volwassenen en hun (digi)taalontwikkeling. De aanpak wisselt; soms bereik je de kinderen via de ouders maar ook andersom. En op een ander moment ben je bezig met een project dat zich richt op volwassen anderstaligen. Hierin werken wij samen met andere organisaties binnen het sociale domein en werken we deels projectmatig.

Je bent ‘van kop tot staart’ verantwoordelijk voor een project. Een voorbeeld hiervan is de VoorleesExpress, waarbij jij in samenwerking met vrijwilligers ervoor zorgt dat kinderen met een taalachterstand extra aandacht krijgen. Op het moment dat de financiële middelen en kaders helder zijn, krijg jij de verantwoordelijkheid om invulling te geven aan het project. Dit doe je samen met lokale samenwerkingspartners. Je zorgt voor een aanpak die past bij de doelgroep, een aansprekende inhoud, etc. Vervolgens voer je het project ook uit, dit zal soms 1 op 1 en soms in groepsverband zijn. Op deze manier ervaar je direct wat het effect is en waar ruimte is voor ontwikkeling. Op het moment dat het project succesvol is afgerond en deze past bij onze doelstellingen, kan worden besloten om deze onderdeel te maken van onze reguliere dienstverlening. Jij zorgt er dan voor dat jouw collega’s hier ook mee aan de slag kunnen.

Verder heb je een open vizier voor ontwikkelingen in de maatschappij met betrekking tot (digi)taalvaardigheid en bijbehorende vraagstukken. Deze signaleer je en bespreek je met je teamleider met als doel een dienstverlening die aansluit bij de vragen van onze gebruikers. Als onderdeel hiervan sta je ook actief in verbinding met onze lokale samenwerkingspartners zoals welzijnsorganisaties en primair onderwijs.

Wie zoeken wij?

Je hebt een nieuwsgierige en open houding en bent in staat om verbinding te maken met mensen, ook als ze de taal nog niet zo goed beheersen. Je hebt plezier in het contact met verschillende soorten mensen, van kinderen tot volwassenen. Je hebt een brede culturele en maatschappelijke belangstelling en je voelt je verbonden met onze ambitie.

De functie is afwisselend waarin je veel ruimte krijgt. Dit vraagt om een zelfstandige, proactieve houding. Uiteraard heb je een team van deskundige collega’s om je heen die graag met je samenwerken. Daarnaast werk je intensief samen met onze vrijwilligers. Het volgende is gewenst om succesvol te zijn in de functie:

  • HBO werk- en denkniveau;
  • Je bent (digi)taalvaardig;
  • Kennis van de doelgroep; autochtone en allochtone inwoners die ondersteuning nodig hebben in hun (digi-)taalontwikkeling;
  • Je bent een ‘cultuurverbinder’; je weet verbinding te maken met mensen met verschillende achtergronden;
  • Je bent een creatieve denker en kan dit ook omzetten in aansprekende workshops en werkvormen;
  • Je hebt didactische vaardigheden (en ervaring hierin is een pré) en vindt het leuk om kennis over te brengen;
  • Je neemt structuur mee en kent de basis van projectmatig werken;
  • Je bent een teamspeler die zelfstandig kan werken;
  • Je werkt op diverse locaties, daarom is eigen vervoer om te kunnen reizen tussen de diverse locaties nodig.

Waarom wil je bij ons werken?

We bieden je een jaarcontract met de intentie tot langdurige samenwerking. De arbeidsvoorwaarden zijn volgens de cao Openbare Bibliotheken. De functie is ingeschaald in schaal 8. Afhankelijk van je kennis en ervaring is het salaris  € 2.804,- tot maximaal € 3.593,- bruto per maand bij een fulltime dienstverband (36 uur per week).

Wil je meer weten?

Voor meer informatie kan je contact opnemen met Ellen Wiegerinck (teamleider educatie) via e.wiegerinck@achterhoeksepoort.nl of 06-44916526.

Wil je solliciteren?

We zien je motivatiebrief en CV (of een andere vorm) graag tegemoet! Deze kan je vóór 21 januari 2022 sturen naar e.wiegerinck@achterhoeksepoort.nl