Vakantielezen

Je kunt zwemmen met je A- diploma, maar als je daarna in een wilde rivier valt, blijkt zwemmen moeilijker dan je dacht. Dat geldt ook voor lezen. De kinderen hebben in groep 3 en 4 leren lezen. Uit onderzoek blijkt dat kinderen die in de zomervakantie niet blijven lezen, het na de vakantie weer bijna vergeten zijn. Daarom is het zo belangrijk om te blijven lezen!

In de bibliotheek hebben kinderen de keuze uit heel veel verschillende boeken, dus er zit altijd wel iets bij dat tot de verbeelding spreekt! Bovendien lenen kinderen tot 18 jaar gratis en boetevrij. 

Heeft je kind op school een Vakantielezen-tasje gekregen met daarin een ansichtkaart? Neem dit dan mee naar de Bibliotheek! Vanaf maandag 5 juli hebben we hier een hoek ingericht waar kinderen het tasje kunnen vullen met dingen waarmee ze lekker kunnen Vakantielezen! Uiteraard is er in het tasje dan ook nog ruimte voor een aantal boeken om te lenen. En een ingekleurde ansichtkaart met een leuke vakantiegroet, krijgt een mooi plekje in de bieb!

Enkele tips

Een kwartier lezen per dag vergroot je woordenschat en maakt je beter in taal. Enkele tips voor het lezen:

  • Maak van het lezen een leuke activiteit: doe het eens samen. Laat je kind het gekozen boekje voorlezen of lees om en om.
  • Vraag af en toe iets over het verhaal, bijvoorbeeld waar het over gaat. Dit helpt je kind het verhaal beter te begrijpen.
  • Ga met je kind naar de Bibliotheek en maak daar een leuk uitstapje van. Kies samen leuke, nieuwe (voor)leesboeken.
  • Kinderen hoeven niet altijd AVI-boekjes te lezen. Ze kunnen ook lezen uit een moppenboek, een tijdschrift of een kookboek. Er zijn ook heel veel leuke informatieve boeken.
  • Laat kinderen voorlezen aan hun huisdier of knuffels. Die lijken altijd te luisteren en zeggen niets als het fout gaat.
  • Als je kind echt geen zin heeft, probeer het de volgende dag dan nog eens of lees zelf een stukje voor.
 
  • Begin gelijk in de eerste vakantieweek met een kwartiertje per dag (voor)lezen en maak hiervan een dagelijkse gewoonte (net als tandenpoetsen).
  • Loopt het niet zo lekker? Vraag of een medewerker van de Bibliotheek wil helpen met het kiezen van een boek dat bij jouw kind past.
  • Op onlinebibliotheek.nl kunnen kinderen die lid zijn van de Bibliotheek, gratis digitale boeken lenen. Tijdens de maanden juli en augustus kunnen ze zelfs 10 e-books en 10 luisterboeken lezen zonder lid te zijn. Kijk voor meer informatie op jeugdbibliotheek.nl/boekntrip