Boekentip van Maril: Monsterlijke microben

Wist je dat bacteriën ook nuttig kunnen zijn? Slimme bacteriën kunnen misschien gebruikt worden om nieuwe medicijnen mee te maken. Over dit onderwerp is net een interessant boek verschenen: 'Monsterlijke microben'. Dit boek is geschreven door professor Marc Van Ranst en Geert Bouckaert en bevat illustraties van Sebastiaan Van Doninck.

Virussen en bacteriën

Het is logisch dat kinderen in deze tijd willen weten hoe het komt dat je ziek wordt. De makers van dit boek gaan daar op in. Zelfs het coronavirus komt al aan bod. In eenvoudige taal wordt alles uitgelegd. Je krijgt antwoord op vragen als “Waarom moet je je handen wassen voor het eten?” en “Wat zijn antibiotica?”

In het laatste hoofdstuk mag je zelf aan de slag. Met vijf proefjes kun je uitzoeken of het werk van microbiologie iets voor je is. Je gaat bijvoorbeeld je eigen bacteriën kweken. Het boek is geschikt voor leerlingen van de bovenbouw.

Meer boekjes met heldere uitleg

Iedereen kent ze wel, de informatieboekjes van uitgever De Ruiter. Geert Jan Roebers schreef een boekje over Virussen (Informatie 69) en over Bacteriën en schimmels (Informatie 44). Je kunt ze lezen via DC Online.

Er zijn ook twee gratis digitale kinderboeken verschenen rondom het coronavirus.

“Coronavirus  - Wat kinderen moeten weten" is een gratis e-book gepubliceerd door uitgeverij Gottmer en Nosy Crow. De illustraties zijn van Axel Scheffler. Het boek biedt een heldere uitleg voor kinderen t/m 10 jaar en hun ouders/verzorgers.

In “Handen wassen!” wordt uitgelegd waarom handen wassen nu extra belangrijk is.