Boekentip van Anita: Maantje

Als Maantje en mama en papa een eenzaam baby-eekhoorntje vinden, weten ze niet wat ze moeten doen. Het eet niet en drinkt niet, het kijkt alleen ontzettend lief. Maantje wil het houden, dan kunnen ze samen in bed en in bad. En in bomen klimmen. Maar als het niet eet en niet drinkt, dan …

Dat wil Maantje niet! Ze brengen het eekhoorntje naar een opvang voor egels en eekhoorns en Maantje begint brieven te schrijven. Als je een brief aan een eekhoorn schrijft, wordt het vanzelf een sprookje. Dat wist Maantje niet. En ze wist helemaal niet … dat eekhoorns een brief terug kunnen schrijven.

Maantje is een verhaal waarin wordt ervaren dat niet alle dieren bij jou thuis kunnen blijven wonen, maar in de vrije natuur hun thuis blijven vinden. Sjoerd Kuyper legt op een prettige manier uit dat ondanks iemand of iets verder weg woont wel jouw familie blijft. De familie van Maantjes vader woont in Suriname, Eek gaat in Friesland verblijven tot ze in de vrije natuur verder kan leven. Het is bijna ontroerend hoe invoelend de ouders worden neergezet t.o.v. het kind, maar ook hoe ouders iets van het kind kunnen leren. Papa ontdekt dat hij wel met fantasie een verhaal kan helpen schrijven of bijna van dieren kan houden. Maantje wordt serieus genomen. Er wordt gecommuniceerd door zowel ouders als opvang in belang van kind en dier.

Wie beweert na het lezen van dit liefdevolle stoere verhaal dat voorlezen niet genezend of rustgevend werkt, moet Maantje even vragen om haar sprookje over prinses baby-eekhoorn met de witte staart voor te komen lezen!

Het verhaal wordt omlijst door de passende, veelal in aardetintkleuren, mooie dan wel grappige illustraties van Alice Hoogstad. Zij geven het verhaal de glans die het verdient. De ene keer paginagroot, de andere keer een detail waardoor de tekst tegelijkertijd wordt uitgelegd. Een omslag passend bij dit klein maar groots geschreven verhaal maakt het een compleet geheel. Maantje, een verhaal waarin de essentie van liefde, aandacht voor elkaar en de natuur door een geweldig verteller tot uitdrukking komt. Maantje, het kan zomaar je lievelingsboek blijven!

Samen lezen vanaf ongeveer 5 jaar. Zelf lezen vanaf ongeveer 7 jaar.