Boekentip van Maril: Koningskind

Maril wil deze week graag Selma Noort in de schijnwerpers zetten. Tijdens de Kinderboekenweek mocht ze persoonlijk met haar kennis maken. Ze is bij een aantal scholen op bezoek geweest om te vertellen over haar boeken. Kort daarvoor kwam haar nieuwste boek uit...

Koningskind, een boek met een koninklijke omslag van Martijn van der Linden

We kennen allemaal wel het begrip Salomonsoordeel.

'Een salomonsoordeel is een vonnis of uitspraak in een lastig geschil die getuigt van wijsheid en spitsvondigheid. Geen van de strijdende partijen heeft ogenschijnlijk een voordeel bij deze uitspraak. Uit de reactie van de strijdende partijen leidt de rechter vervolgens af welke partij in haar recht staat.' (Wikipedia)

En dat alles naar aanleiding van het Bijbelverhaal wat vertelt over twee vrouwen die allebei beweren de moeder van een zuigeling te zijn. Aan koning Salomo het verzoek te oordelen wie de echte moeder is. Hij geeft opdracht het kind in tweeën te hakken, waarop een van de vrouwen dit probeert te verhinderen door van het kind af te zien. Zij moet dus de echte moeder wel zijn is zijn oordeel.

Selma Noort is in 2019 naar Israël geweest, de Palestijnse gebieden en Jordanië. Die reis was bedoeld als research voor haar boek. Het verhaal speelt zich 3000 jaar geleden af. Je kunt er alles over lezen in dit interview met de schrijfster. Het boek is bedoeld voor kinderen van 10 jaar en ouder maar volwassenen zullen er zeker ook van genieten.

Hier vind je ook een leesfragment van een aantal pagina's.

Zissel is de dochter van Lydia. Ze kan niet praten, wel horen en ze heeft een vreemd handje. De man die haar opvoedt is niet haar echte vader. Ze is een slim en lief meisje en de man die ze haar vader noemt, leert haar om haar handje als kracht te gebruiken en niet te zien als handicap. Door toedoen van Zissel adopteren ze ook een jonge, weggelopen slaaf die later in het verhaal en cruciale rol speelt. Dan raakt de moeder van Zissel  opnieuw zwanger en als het kindje geboren is, wordt Zissel getuige van een gemeen complot.

'Een heerlijk verhaal. Zissel en haar omgeving zijn levensecht. Het kan niet anders of je houdt van Zissel. Er zijn uitgebreide beschrijvingen van het dorp, de bewoners en het leven daar. Toch ben je benieuwd wat er gaat gebeuren want dat voel je. Je bent echt betrokken en zit helemaal in het verhaal. Verder wil ik niet te veel verklappen. Wel een verhaal voor de echte lezers maar zeker ook om voor te lezen. Selma Noort schrijft op een manier, zo beschrijvend, dat je het echt voor je ziet.'

Nog een bijzonder boek van Selma is Silas en de wolf.

Luister en kijk maar eens naar dit filmpje. Het is een heerlijk boek voor kinderen vanaf 8 jaar. En Selma zegt het zelf, een heerlijk boek om in de maand december voor te lezen. Met het licht uit, een kaarsje aan en pepernoten en/of speculaas erbij of kerststol.

Wil je Selma horen voorlezen? Klik dan hier. Kijk ook eens op haar website

Maril is fan en wie weet word jij dat ook!