Boekentip van Ria: Julian is een zeemeermin

Ria is heel enthousiast over het prentenboek 'Julian is een zeemeermin', geschreven door Jessica Love en geïllustreerd door Jan Jutte. Een leespluim voor dit boek vindt ze dan ook helemaal op z'n plaats!

“Julian is met zijn oma naar het zwembad geweest. Hij is gek op zeemeerminnen. Onderweg naar huis leest hij in de metro een boek. Misschien is dit wel zijn lievelingsboek, over zeemeerminnen! Drie meisjes stappen in. Hun kleurige jurken hebben vissenstaarten. Julian droomt weg: hij zwemt onder water. Een school kleurrijke vissen voert hem mee de diepte in, waar hij een prachtige vissenstaart krijgt. Een mysterieuze, grote vis overhandigt hem plechtig een ketting.

Bij de metrohalte waar ze uit moeten stappen, ontwaakt hij uit zijn droom. De zeemeerminmeisjes zwaaien hem vriendelijke na. Thuisgekomen tovert Julian zich met alles wat hij maar kan vinden om in een zeemeermin: bladeren van een plant, bloemen uit een vaas, lippenstift, het gordijn. Hij ziet er prachtig uit. Oma komt binnen en kijkt fronsend naar de rommel en naar Julian. Even lijkt de vrolijkheid doorbroken, als oma weggaat uit de kamer. Dan komt ze terug met een lange ketting. Hee, gebeurde dat ook niet in zijn fantasie? En lijkt het dessin van oma’s jurk niet op dat van de mysterieuze vis? Oma neemt Julian mee naar een uitbundige optocht; ook de zeemeerminnen uit de metro zijn erbij! In een prachtige parade, die lijkt op de school vissen in Julians fantasie, danst iedereen vrolijk over het zonovergoten strand."

"Werkelijkheid en fantasie lopen bij Julian nog heerlijk in elkaar over en zijn oma lijkt dat heel goed te begrijpen. Oma geeft hem de ruimte zichzelf te ontdekken en op te gaan in zijn eigen wereld. En om zijn dromen waar te maken. Dat gebeurt zonder woorden, maar spreekt duidelijk uit de goed getroffen lichaamstaal en mimiek. In de tekeningen zijn ook bij herlezing allerlei ontdekkingen te doen en verbanden te zien tussen de verschillende momenten in het verhaal. Een mooi boek met respect voor eigenheid en waarin iedereen die dat wil, een zeemeermin kan zijn!”

Het is een vrolijk boek met weinig tekst, en overtuigende kleurrijk prenten. Het staat vol vooruitwijzingen en hints waardoor het net dat extraatje krijgt. Ook de diversiteit wordt in volle glorie gevierd, zoals het hoort. En met name de interactie tussen Julian en zijn oma is erg goed. Je hoeft dingen niet per sé te benoemen om elkaar te begrijpen. Oma snapt dat als geen ander.

Een mooi prentenboek voor kinderen vanaf 5 jaar. Bekijk ook eens aflevering 15 op de Grote Vriendelijke Podcast