Boekentip van Ria: Fred

Sinds “Fred het ( heel erg eigenwijze) hert” voor het eerst het licht zag, is hij hard op weg om zijn plaats te veroveren tussen “Kikker” en “De kleine mol die wil weten wie er op zijn kop gepoept heeft”. Fred weet ook heel goed wat hij wil!

De prentenboeken zijn geschreven en heel vrolijk getekend door Pépé Smit. De humor in de illustraties laat jonge kinderen lachen en nadenken, maar ook oudere kinderen en volwassenen zullen er veel pret aan beleven. Er zijn inmiddels 5 boeken over Fred het hert verschenen, met verschillende thema’s zoals vriendschap, pesten, slapen en gevoelens.

Fred het (heel erg eigenwijze) hert

De schrijfster Pépé Smit debuteerde in 2013 met Fred het (heel erg eigenwijze) hert. In dit boek maak je kennis met Fred. Aangezien dit het eerste verhaal over Fred is, bemoeit hij zich in het boek met hoe hij getekend wordt. Want zoals je als lezer al snel merkt heeft Fred een eigen willetje en is hij behoorlijk eigenwijs. Fred woont in het bos, speelt graag verstoppertje en verveelt zich snel. Hij maakt van alles mee in het eerste boek en is uiteindelijk best tevreden met hoe hij in het verhaal eruit ziet.

Fred kan niet slapen

Fred het hert weet wat hij wil. In zijn eerste prentenboek waren dat handen, en die kreeg hij ook. In dit boek komen die handen goed van pas, al gaat het even helemaal mis als Fred op bezoek gaat bij Anton de knorrige boswachter. Wie Fred kan niet slapen uit heeft, kijkt nooit meer met dezelfde ogen naar de maan.

Fred wil ook naar school

In dit boek wil Fred graag naar school! Als hij in zijn bos een verdwaald meisje aantreft, komt Fred erachter dat je op een school van alles kunt leren. Dat wil hij ook! Met een list smokkelt het meisje Fred de klas in. Daar loop het natuurlijk al snel uit de hand.

Fred zoekt vriend

Fred voelt het al als hij wakker wordt: hij heeft geen zin in alleen, hij heeft zin in samen. Jammer genoeg heeft niemand tijd voor hem. Fred vindt het maar een stomme dag, totdat hij slak Piet ontmoet, die hij snel tot zijn allerbeste vriend maakt. Maar zijn Piet en Fred welke zulke geschikte vrienden voor elkaar?

Fred en de rare vogel

Het nieuwste boek van Fred heet Fred en de rare vogel. In dit boek is Fred verstoppertje aan het spelen met konijn. Dan (geheel bij Fred passend) wordt hij afgeleid door een vogel op een tak die de meest vreemde woorden uitkraamt. De vogel is een pestvogel die Fred plaagt en vervelend doet. Fred is het daar niet mee eens en na een stevige discussie belooft de vogel om te proberen aardig te zijn. De vogel doet zo overdreven zijn best en is zo schattig aan het doen dat het Fred al snel te veel wordt. STOP roept hij dan ook. Nu mag de vogel helemaal niets meer zeggen.

Uiteindelijk verliest de vogel de strijd, hij poept op Fred. Fred is zeer verontwaardigd en komt met een idee. Dan heeft hij namelijk toch liever dat de vogel scheldt, maar ook soms sorry zegt. De vogel vindt het een geweldig idee, en afwisselend scheldend en sorry roepend vliegt hij er vandoor. De scheldwoorden vallen mee, het zijn lekkere gekke woorden waar kinderen om kunnen lachen en die misschien zelf hadden kunnen verzinnen, zoals uilenvlucht of vlaflipper.

Op de website van Fred het hert vind je meer informatie over de boeken en ook leuke knutseltips en filmpjes van Fred. Het nieuwste boek Fred en de rare vogel wordt hier voorgelezen door Pépé Smit.

Veel plezier met deze leuke boeken!