Boekentip van Ria: Een voor jou, twee voor mij

Jonge kinderen vinden delen niet altijd makkelijk. Met het prentenboek 'Een voor jou, twee voor mij', maak je dit onderwerp heel bespreekbaar.

Een voor jou, twee voor mij van Jörg Mühle, is een fris en speels prentenboek over delen en vriendschap, maar ook ruzie maken en problemen oplossen. Het is een geweldig, sfeervol verhaal. In het bos vindt Beer drie heerlijke paddenstoelen. Zijn vriend Wezel maakt ze schoon, bakt ze even aan in een grote koekenpan, gooit er wat kruiden bij en laat de paddenstoelen even sudderen. Dat wordt smullen… Maar dan hebben de vrienden een probleem: drie paddenstoelen voor twee dieren, hoe moet dat nou?

Als je deze vraag voorlegt aan kleuters, worden er allerlei oplossingen aangedragen: ‘Een paddenstoel doorsnijden’, ‘eentje bewaren voor de volgende keer, wanneer Beer weer een paddenstoel vindt’, ‘een paddenstoel weggeven’, of ‘beer heeft ze gevonden, die mag de extra paddenstoel hebben!’

Beer en wezel komen ook met heel veel argumenten, maar het probleem wordt niet opgelost. Ze krijgen er bijna ruzie om totdat Vos langskomt en één paddenstoel in zijn mond stopt. Maar dan is er ook nog een toetje: drie aardbeien. Dit moeten ze ook nog oplossen…

Verhaal en illustraties zijn in dit boek mooi, sfeervol en met humor bij elkaar gebracht. De illustraties zijn eenvoudig en herkenbaar voor kleuters. Het bos is omgetoverd tot een huiskamer en keuken waar het gezellig toeven is. Het verhaal nodigt uit tot nadenken en discussie over wat eerlijk en oneerlijk is. Er zitten ook tegenstellingen in. De grote beer tegenover de kleine wezel. De dieren verzinnen zelf allerlei tegengestelde argumenten om meer te krijgen dan de ander. De dieren ruziën met elkaar in taal die kinderen begrijpen, ook de uitgebeelde mimiek is herkenbaar voor kinderen.

Als je goed kijkt zie je ook een tijdlijn. Vos komt steeds dichterbij totdat… En ook is het spannend wat eronder die doek ligt in de keuken. Dat zie je pas op de laatste bladzijde! Ik vind het een geschikt boek voor kleuters omdat het uitnodigt tot praten, kijken, verwonderen, nadenken en het kan bij meerdere thema’s en doelen uit de leerlijn aangeboden worden. (Bron: Kinderboekenjuf.nl)

Via Youtube zijn er verschillende filmpjes te bekijken waarop het boek wordt voorgelezen:

Filmpje 1

Filmpje 2

Filmpje 3

En via kinderboekenjuf.nl kun je gebruik maken van een leuke mini-les waarbij het boek helemaal uitgewerkt wordt.