Boekentip van Ria: De dappere ridster

Het is vakantietijd en dan is het misschien wel leuk om een paar verhalenboeken bij de kop te pakken. Lekker handig om mee te nemen op vakantie en elke avond een afgerond verhaal voor te lezen. Ria heeft daarom gekozen voor drie verhalenboeken van Janneke Schotveld.

Janneke is onder andere van de Superjuffie boeken. Het gaat om de bundels: Het KattenmannetjeDe kikkerbilletjes van de koning en haar nieuwste boek Avonturen van de dappere ridster. De verhalen zijn ideaal leesvoer voor het slapen gaan, zowel voor jong als oud.

De boeken bevatten originele sprookjes met hedendaagse thema’s: Zo maak je kennis met transgender-draak Sjakkelien, is de koningin in Prins Ebben vegetariër en zet het sprookje over Hakketeentje je aan het denken over onze huidige consumptie-maatschappij. Op zeer humoristische, maar ook kritische wijze stelt Schotveld allerlei vooroordelen en denkwijzen aan de kaak.

 

In de eerste twee bundels De kikkerbilletjes van de koning en Het Kattenmannetje komt de dappere ridster al voor, maar in het boek Avonturen van de dappere ridster gaat het alleen over de ridster, die genoeg leuke avonturen beleeft, vecht tegen onrecht, maar ook simpele problemen weet op te lossen. De verhalen bevatten traditionele sprookjeselementen en – figuren waaraan net een andere, verrassende draai wordt gegeven. En net zoals in de oude sprookjes  zit er een wijze les (moraal) in het verhaal.

De dappere ridster is een leuk, terugkerend personage in de verhalenbundels. Als baby was ze al anders. Ze kwam al op voor de zwakkeren voor ze kon praten. Zwemles heeft ze nooit gehad. Ze redde al kevers uit het water voor ze kon zwemmen. Ze werd dan ook geen juf, kapster, piloot of tandarts, nee ze werd ridster. De dapperste ridster van het land.

De combinatie van sprookjesachtige elementen en eigentijdse nuchterheid maken de verhalen supergrappig. Geweldig dat alle traditionele normen volledig door elkaar worden geschud in deze boeken. De laatste tijd is er veel commentaar op het gebrek aan diversiteit in kinderboeken… Nou, laat deze boeken dan maar een mooi voorbeeld zijn van hoe het ook kan!

Voorlezen vanaf 6 jaar, zelf lezen vanaf 8 jaar.