Boekentip van Anita: Alfabet

Dit keer zet Anita 'Alfabet' van Charlotte Demantons in de schijnwerpers. Voor elke letter van het alfabet maakte Charlotte een spread met tekeningen van dingen, dieren, planten, kleuren… noem maar op – die alleen maar met die ene letter beginnen.

De B is in dit kijkboek dus niet alleen van Boek, maar ook van een bar met daarop een blik bonen, basilicum en bieslook, die de baviaan na het spelen op de banjo met brood, boter en bestek van zijn bord kan opeten. Of van een bizon en een buffel die samen aan het bungy jumpen zijn vanaf de brug. Geniaal, toch?! En vraag je je af wat voor dieren er op dezelfde plaat aan het biljarten zijn? Dan open je gewoon de bijbehorende app op de tablet of smartphone en zie je precies om welk dier het gaat. Via de QR code, die je vindt op de voorkant van het boek, kun je de app downloaden. 

Op www.alfabetboek.nl vind je alle woorden en worden ze aangewezen waar ze in het boek staan.

Het is niet alleen een boek voor kleuters of kinderen die net leren lezen. Integendeel: dit boek is echt voor jong en oud. Jonge kinderen die nog niets van letters weten kunnen bij elke prent op zoek gaan naar de letterdief. Kleuters en beginnende lezers zoeken er de letter bij. Er zijn talloze mogelijkheden.

Kun jij ook allerlei verbindingen maken? Bijvoorbeeld bij de letter A- de Apen zitten op de Apenrots, één Aap zit Achterstevoren, hij zit Alleen.. hoe voelt dat om Alleen te zitten? Zo kun je op elke pagina verbindingen maken. Charlotte heeft heel goed nagedacht over alle letters en woorden. Dat maakt dit boek ook zo bijzonder.

Wil je meer weten of over dit boek en inspiratie opdoen? Luister dan naar dit interview van De Grote Vriendelijke Podcast.
Kinderboekrecensenten Bas Maliepaard en Jaap Friso spreken met Charlotte over dit prachtige boek. Of lees dit artikel in de Volkskrant.