Boekentip van Ria: Aadje Piraatje

Aadje is het liefste piraatje sinds tijden. Hij groeit op tussen de piraten op een piratenschip. Maar hij heeft dezelfde problemen als gewone kinderen: hij moet leren zwemmen, moet zijn bord schildpaddensoep leegeten, moet zich goed wassen én heeft heimwee naar zijn moeder. Gelukkig krijgt hij hulp van zijn vader en de andere stoere piraten.

De prentenboeken over Aadje Piraatje zijn bekend en geliefd bij veel kleuters, en blijven steeds boeien. Ze zijn geschreven door Marjet Huiberts en voorzien van prachtige, kleurrijke  illustraties door Sieb Posthuma. Er is inmiddels een hele serie boeken verschenen. De meeste boeken zijn op rijm geschreven. Hier worden er twee uitgelicht: “Aadje Piraatje in gevaar” en “Aadje Piraatje kan al lezen: lees je mee?”

Aadje Piraatje in gevaar

Dit is het tweede boek over de kleine zeerover. Aadje vaart over de wereldzeeën op het piratenschip van zijn vader. Dat is niet zonder gevaar: Aadje wordt flink ziek en er is geen dokter aan boord, Aadje gaat schatgraven en raakt zoek, en het schip wordt overvallen door gevaarlijkje zeerovers. Gelukkig staan Jan-zonder-hand, Joop-houten-poot en de andere piraten op zijn vaders schip Aadje bij met raad en daad.

Aadje Piraatje kan al lezen: lees je mee?

Aadje vaart op het piratenschip van zijn vader en kan dus niet naar school en daarom krijgt hij les van Vader Piraat. Aadje moet letters leren, maar Jan-zonder-hand en de andere stoere piraten verstoren de les met flauwe geintjes. Gelukkig is Aadje een wonderkind.

Dit is een eerste leesboek over de kleine zeerover. Het begint met een samenleesverhaal en daarna kun je – net als Aadje – zelf oefenen met de verhaaltjes op AVI-startniveau. Veel oudere kleuters zijn al een beetje met letters en woordjes bezig. Voor hen is dit speelse eerste leesboek van Aadje dan ook ideaal.

Via de Luisterbieb-app zijn 3 verhalen van Aadje te beluisteren, namelijk 'Aadje Piraatje', 'Aadje Piraatje in gevaar' en 'Aadje Piraatje viert feest'. Via deze link kunnen kinderen luisteren naar een verhaal van Aadje Piraatje, voorgelezen door Marjet Huiberts. Via Youtube zijn overigens nog meer verhalen van Aadje Piraatje te beluisteren. Tevens zijn er leuke kleurplaten en liedjes van Aadje te vinden op internet.