Boekentip van Ria: Petra & Naar de wolven

Deze keer heeft Ria twee boeken uit de Prentenboek Top 10 van 2021 gekozen. Steengoed of beestachtig goed? Ze zijn het allebei!

Petra

Is Petra een berg? Een eiland? Een ei?

Wie weet! Wat Petra vandaag ook is, ze voelt zich steengoed.

Petra is een machtige berg. Dat kan je in dit mooie prentenboek zelf ontdekken. Ze kan niet worden bewogen door de wind of door de tijd. Dat denken we tenminste, tot we ontdekken dat Petra iets veel bijzonderders is. Ze kan alles zijn – een eiland, een ei en zelfs een olifant – dankzij haar levendige fantasie.

 

Naast een beetje tekst hier en daar zijn het vooral de grote, vrolijke tekeningen, ook van Marianna Coppo, die het verhaal vertellen en er voor zorgen dat je door de steen betoverd raakt. Het is een magisch verhaal dat de lezer leert over veerkracht. Petra mag dan wel een steen zijn, ze past zich flexibel, zelfverzekerd en vol optimisme aan aan iedere nieuwe situatie waarin ze zich bevindt.Het is een boek voor klein en groot. Een boek over geloven in je zelf, de kracht van de verbeelding, aanvaarden en loslaten. Een wijs boek dat je een goed gevoel over jezelf kan geven. Petra kan alles zijn. En jij ook. Ontdek dit vooral zelf door dit boek het jouwe te maken.

 

Naar de wolven

Fabeltje vindt het nieuwe speeltje van zijn bazen maar niets. Het mag op de bank en op tafel en in het grote bed. En het kan niet eens mooi zitten! Op een nacht heeft hij er genoeg van en sluipt naar het wiegje. ‘Kom,’ fluistert hij tegen het speeltje. ‘Klim op mijn rug. We gaan.’ Samen vliegen ze over de bergen en galopperen ze over het strand.

‘Wat gaan we doen?’ vraagt Benjamin. ‘Waar gaan we heen?’

‘Naar de wolven,’ zegt Fabeltje.

Maar als ze bij de wolven zijn, is Fabeltje niet meer zo zeker van zijn plan…

Naar de wolven vertelt het verhaal van de hond Fabeltje. De liefste, dat weet iedereen. Tot er plots een nieuw speeltje verschijnt in het gezin waar Fabeltje woont: baby Benjamin. Hij krijgt alle aandacht en mag alles (zoals binnen poepen). Niet zo fijn voor Fabeltje; en wat er dan gebeurt…

Fabeltje gaat met baby Benjamin op zijn rug naar de wolven. Hij wil baby Benjamin kwijt (een nieuw speeltje voor de wolven). Maar dan krijgt Fabeltje toch medelijden, sympathie voor Benjamin en vliegen ze snel weer terug naar huis. Vlak bij huis sluiten de twee vriendschap.

Naar de wolven van Anna Woltz is een kleurrijk prentenboek met oog voor detail. Een ideaal verhaaltje voor kindjes die een broertje of zusje krijgen. Voor grote mensen die ook altijd nog een beetje klein zijn en soms twijfelen aan zichzelf.

De illustraties van Ingrid & Dieter Schubert zien er prachtig en kleurrijk uit. Er is veel op te zien.

Veel kijk- en leesplezier! Beide prentenboek zijn voor kinderen vanaf 4 jaar.